SKARBY JESIENI – kisimy kapustę
W tym tygodniu rozmawialiśmy o przygotowaniach do zimy. Poznaliśmy kilka sposobów przechowywania pożywienia: robienie przetworów owocowo-warzywnych, mrożenie, kiszenie i suszenie.
Samodzielnie kisiliśmy kapustę. W ten sposób zachęcamy do spożywania owoców i warzyw w różnej postaci. Wiemy, że są one zdrowe, mają dużo witamin.
Rozwijamy mowę, wzbogacamy słownictwo, posługujemy się wyrazami: spiżarnia, zapasy, przetwory.
Czujemy się gospodarzami sali, organizujemy kącik z zapasami, poznajemy różnorodne przetwory: dżemy, kompoty, powidła, soki warzywne itp.
Dużo czasu poświęciliśmy zabawom matematycznym z wykorzystaniem owoców i warzyw: przeliczaliśmy, klasyfikowaliśmy, porównywaliśmy zbiory.
Zachęcamy do wspólnych „zabaw” w kuchni, robienia z dziećmi musów, smoothie, soków, surówek, zachęcać dzieci do jedzenia owoców i warzyw jako „przegryzek”.