• sekretariat@przedszkole-w-przeclawiu.edu.pl
  • 782-557-554 Sekretariat Przedszkole

SKARBY JESIENI – kisimy kapustę

  • -

SKARBY JESIENI – kisimy kapustę

W tym tygodniu rozmawialiśmy o przygotowaniach do zimy. Poznaliśmy kilka sposobów przechowywania pożywienia: robienie przetworów owocowo-warzywnych, mrożenie, kiszenie i suszenie.

Samodzielnie kisiliśmy kapustę. W ten sposób zachęcamy do spożywania owoców i warzyw w różnej postaci. Wiemy, że są one zdrowe, mają dużo witamin.

Rozwijamy mowę, wzbogacamy słownictwo, posługujemy się wyrazami: spiżarniazapasyprzetwory.

Czujemy się gospodarzami sali, organizujemy kącik z zapasami, poznajemy różnorodne przetwory: dżemy, kompoty, powidła, soki warzywne itp.

Dużo czasu poświęciliśmy zabawom matematycznym z wykorzystaniem owoców i warzyw: przeliczaliśmy, klasyfikowaliśmy, porównywaliśmy zbiory.

Zachęcamy do wspólnych „zabaw” w kuchni, robienia z dziećmi musów, smoothie, soków, surówek, zachęcać dzieci do jedzenia owoców i warzyw jako „przegryzek”.